Brillenactie

Home / Geen categorie / Brillenactie

Natuurlijk is en blijft ons doel tandheelkundige hulp te bieden en wel op zo een manier dat we ons eens overbodig hebben gemaakt, wat Nepal betreft dan. Wie weet vervolgen wij onze ingeslagen weg dan wel weer in een ander land? Maar voor nu is en blijft het voorlopig dus Nepal.

Uit andere verslagen op onze website valt op te maken hoe het ons vergaat en dat het ook allemaal werkt. Gelukkig maar, want dankzij jullie donaties is er reeds veel gebeurd op tandheelkundig gebied in die delen van Nepal waar wij ons begeven. Preventie middels poetsinstructies, nieuwe tandenborstels, tandpasta enzovoorts levert zichtbaar resultaat op. En het trekken van kiezen en tanden kwam dit maal minder aan bod dan eerdere keren. En mocht dit toch wel moeten gebeuren, maar zonder dentalteam van onze zijde aanwezig, dan zijn er reeds een aantal door ons opgeleide healthworkers kundig genoeg om dit op zich te nemen. En dat dan ook nog eens met modern instrumentarium door ons daar achtergelaten. Kortom tevredenheid alom, maar zeker nog geen achterover leunen, verre van.

Maar goed, naast al dit goede werk, borrelt er ook wel eens wat anders op. Een ander idee, een ander project waar je tegenaan loopt. Want heus er valt genoeg te doen aan hulp buiten tanden om, het is daar werkelijk armoede troef. Nu december 2012 naderde, wat betekende dat er wederom een dentalteam op het punt van vertrekken stond, hadden wij een kleine actie op touw gezet. En daar deze ook gericht was aan de vele donateurs van onze stichting een kort verslag van onze ‘brillenactie’.

Dankzij wederom velen van jullie werd onze brievenbus overstelpt met enveloppen vol oude niet meer gebruikte (lees)brillen, waarvoor dank. Deze zijn allemaal meegenomen, een rugzak vol, het waren er zeker honderd zo niet meer, op het vliegtuig naar Kathmandu. En daar aangekomen overgedragen aan de ons bevriende Stichting Veldwerk. Wat doet Veldwerk hiermee? Wel nu het volgende;

De brillen zijn naar Dhading gegaan, een gedeelte van Nepal waar ook wij veelvuldig opereren. In Dhading heeft Stichting Veldwerk op een aantal bergtoppen, moeilijk te bereiken en ver van de ‘bewoonde’ wereld, maar waar toch ook veel mensen woonachtig zijn, een zestal healthposten gebouwd. Deze healthposten worden bemand door zelf opgeleide healthworkers op tal van medisch gebied, zo ook onder andere door de tandheelkundige healthworkers  door ons opgeleid. Zo nu en dan worden er hier dan ook ‘oogkampen’ verzorgd. Geheel conform de wijze waarop wij het hier gewend zijn, alleen natuurlijk veel eenvoudiger. Maar dus wel met de posters met de bekende letters van groot naar klein per regel aflopend, om de ogen te meten. Mocht het resultaat ook hier zijn, dat iemand ‘aan de bril moet’, dan kan daarin nu veelal meteen ter plekke voorzien worden. En tevreden lopen de mensen dan met hun nieuwe en uw oude bril de deur uit.

Een kleine zeer geslaagde actie dus, naast ons eigenlijke hoofddoel, die niets maar dan ook werkelijk niets heeft gekost. Oftewel een kleine moeite van jullie en ons allen, heeft weer iets groots teweeg gebracht in de ogen van de mensen daar. De nu dan bebrilde ogen!

Arie

 

Translate »